top of page
  • Forfatters billedeMichelle & Maria

Roblox -børns virtuelle legeplads

Hvis der er noget vi synes er spændende, så er det børns legende mediepraksisser! 

For nylig læste vi en forskningsrapport fra undersøgelsen ‘Leg i Familien’ (Ny undersøgelse: Leg i Familien - Levende Legekultur), som projektleder Frank Lambert og legeforsker Ditte Winther-Lindqvist står bag for projektet Levende Legekultur. I undersøgelsen kortlægges 1000 danske familiers legevaner og holdninger til leg -set gennem forældrenes øjne. 


Rapporten fremlægger flere interessante fund, men særligt én ting hæftede vi ved: Bred enighed blandt forældre om, at børn leger mindre fantasilege end forældrene selv gjorde i deres barndom, og ifølge forældrene udgør børnenes fantasilege kun 28% af deres samlede ‘lege tid’ i fritiden.


Og det undrede os...

da vi ikke kan genkende det i vores familier. Vi oplever, at fantasilegene fylder utroligt meget i vores børns fritid (8-8-9-12 år) - men den udspiller sig oftest online, så måske oplever forældrene mindre fantasileg, fordi de ikke regner børnenes aktiviteter på platformspil for leg?


Og det skulle undersøges nærmere...

Med en hypotese om, at ’børns fantasilege ikke er blevet mindre end før i tiden og (også) udspiller sig digitalt’, satte vi os for at undersøge hvordan 7-9 årige børns fantasileg udspiller sig på platformen Roblox.  


Casestudie af 7-9 åriges leg på Roblox

Undersøgelsen blev udformet som et etnografisk casestudie, som blev gennemført i de legendes (børnenes) naturlige omgivelser - i hjemmet og i IT-værkstedet i Bjergmarkskolens SFO. Vi betegner SFO’en som ‘naturlige omgivelser’ for børnene, fordi mange børn tilbringer meget tid i (skole og) SFO hverdag. 


Vi anvendte mange forskellige dataindsamlingsmetoder (som beskrives i et senere indlæg), hvor observationer af legen når den udspillede sig var vores foretrukne metode, også selvom det her sociale fænomen, fantasileg, ikke kan times eller planlægges og derfor krævede at vi holdte os klar til, at ‘se, lytte, optage’ når legen opstod. Når børnene legede på Roblox, indfandt legestemningen sig lige pludselig og oftere end den udeblev, og så gjaldt det om at være klar. 


Hvordan ved vi om deres aktiviteter på Roblox er leg?

Vi operationaliserede det abstrakte kernebegreb fantasileg til konkrete synonyme begreber, som er de spor, tegn og indikatorer på fantasileg vi kigger efter i børnenes lege på Roblox. Disse synonyme begreber udgjorde kategorierne og koderne i vores teoridrevne kodning af vores indsamlede empiri.



Piger på Roblox

(...) Olivia sidder ved spisebordet med sin iPad, som er forsvarligt svøbt i et tykt silikonecover, der ved et fald vil skåne iPad’en mod skader. Den foregående halve time har Olivia leget på platformen Roblox. Hun har spillet SpeedDraw; et spil på tid, hvor man sammen med optil 10 andre spillere, skal tegne det spillet instruerer (en høne, en strand, en planet) med sin finger på iPad’ens skærm. Spillet blev afbrudt da Olivia fik en ny spil-invite af Filippa, hvorefter hun skyndte sig at joine.

Samtaleappen Discord signalerer med insisterende bip af varierende længde, at Olivia modtager et opkald. Olivia besvarer opkaldet ved at swipe ’besvar opkald’-ikonet. Hun siger ikke noget. Jeg fornemmer, at hun er klar over hvad opkaldet går ud på. En stemme i den anden ende konstaterer: ”Det er kun os to derinde


Ovenstående danner inden længe ramme for en utrolig spændende observation af 'fantasileg når den udspiller sig'. Vi observerede legen og optog pigernes samtale, hvilken vi senere transskriberede og kodede.


Kodet empiriuddrag



OBS: Kun lyd -ingen billeder.


Når børnene kommunikerer med hinanden, organiseres legen, hvilket kommer til udtryk i tildeling af roller eller ideer til legens indhold. Legens frivillige karakter ses i de aktive handlinger børnene udfører for at komme i legestemning. Dette forudsætter fantasifuldhed og forestillingsevne hos de legende, hvilket vi ser flere eksempler på i vores empiri; for eksempel når børnene integrerer deres personlige erfaringer i de forestillede scenarier.


Den samlede analyse af vores empiri viser tydelige tegn på fantasileg i børnenes leg på Roblox. Vi har f.eks. identificeret 203 tegn på fantasileg i Olivia og Filippas leg på Roblox.




  • Michelle's Linkedin
  • Maria's Linkedin
bottom of page